perjantai 23. maaliskuuta 2018

Itsensä rakastamisesta

"If we really love ourselves, everything in our life works" -Louise Hay


Aiemmin tällä viikolla mietin itsensä rakastamisen merkitystä. On sanottu, että pitäisi rakastaa lähimmäistään niin kuin itseään.  Myös monien toimivaksi kokema ohje parisuhteeseen on, että pitäisi rakastaa puolisoaan kuin itseään. Silti olen usein miettinyt, että mitä se oikeastaan tarkoittaa, kun moni yhteiskunnan ongelmista johtuu siitä, että ihmiset rakastavat enemmän itseään kuin mitään muuta. 

Eilen oivalsin jotain. Rakkaushan on pohjimmiltaan myötätuntoa. Mitä on myötätunto itseä kohtaan?Eikö se ole sitä, että ymmärtää omat tarpeensa niin syvällisesti, että oivaltaa, mitä todella tarvitsee ja mitkä asiat ovat sellaisia, mitkä todella lisäävät minun, itseni, onnellisuutta?

Tästä seurasi se varsinainen oivallus: kun ihminen ymmärtää, mikä hänelle itselleen on onnellisuuden kannalta tärkeintä, hän pystyy myös todella asettumaan toisen asemaan ja ymmärtämään, mikä häneltä mahdollisesti puuttuu. Hän ei välttämättä pysty poistamaan tuota ongelmaa, mutta hän pystyy suhtautumaan siihen aidosti myötäeläen. Empatia, jonka yksi määritelmä kuuluu: ”sinun tuskasi minun sydämessäni”, on mielestäni jaloimpia tavoitteita, joita ihminen voi ihmissuhteissaan itselleen asettaa. 

Henkisten sairaustilojen alla se, mitä itse todella tarvitsee, usein hämärtyy. Sen takia myös toisten ongelmien ymmärtäminen hämärtyy. Koska jos ei ymmärrä omaa tunnemaailmaansa, ei voi ymmärtää myöskään toisten tunnemaailmaa.

Edellä mainittujen havaintojen johdosta pidän ohjetta ”rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi” älykkäänä, ja, ottaen huomioon että tätä ohjetta on jaettu eteenpäin jo kauan ennen nykyisiä psykologisen lääketieteen kehitystä, suorastaan nerokkaana!

Olisipa sen noudattaminen helppoa! Mutta itselleni ei ainakaan ole. Oma masennukseni on lähinnä lievän ja keskivaikean välillä, mutta se, mihin se nimenomaan ensisijaisesti vaikuttaa, on juurikin kykyni nähdä oma arvoni. Voitte kuvitella loput. 

Tiedän, että ole ainoa. Otan tavoitteekseni itseni rakastamisen sen takia, että pystyn rakastamaan muita sen ansiosta. Lähteekö kukaan muu mukaan?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kun jaksat kommentoida! Kaikista kommenteista ilahdutaan!