Edit: teksti siirretty vanhasta blogista
Mies on ollut vuoden alusta lähtien töissä kanajalostamolla. Niille
teistä, jotka ovat nähneet Kananlento (Chicken Run) -elokuvan, tiedoksi,
että se firma on niinkuin se kone siinä leffassa. Toisesta päästä
työnnetään sisään elävä kana ja toisesta päästä tulee ulos piirakka.
Mies työskentelee lähempänä sitä päätä, mihin ne elävät kanat
työnnetään. Tästä työpaikasta seuraa se, että Mies saa kanaa tosi
halvalla. Siis lähes ilmaiseksi. Meillä on aina kilokaupalla kanaa
jääkaapissa ja pakastimessa. Tai siis broileria.
Kana on
hyvää. Kanasta saa tehtyä kaikenlaista hyvää ruokaa. Ongelma tulee
vastaan siinä, jos kanaa valmistaa päivä toisensa jälkeen, viikko
toisensa jälkeen samalla tavalla. Siksi olen ottanut tavaksi pyytää
kaikilta tutuilta heidän lempikanareseptejään. Kaikilla on semmoinen,
paitsi tietty kasvissyöjillä.
Tietty tulee kaikenlaista kokeiltua itsekin. Yksi meidän suosikeista on seuraavanlainen:
Kanaa bataattipedillä
Tämän
idea on itse asiassa yhden tutun Facebookissa jakama, tosin olen itse
muokannut sitä vähän. Eli kuoritaan yksi iso bataatti ja kuutioidaan se.
Bataattikuutiot laitetaan uunivuokaan. Olen yleensä päälle roiskinut
hiukan öljyä ja muutaman kierroksen yrtti-merisuolamyllystä. Sitten
otetaan kanaa. Rinta- tai sisäfileet käy mainiosti, ollaan käytetty myös
paistileikkeitä, eli reittä. Kanapalan päälle lusikoidaan kunnon
klöntti tuorejuustoa, parasta on ollut yrttisemmoinen. Sitten koko
komeus kääritään pekoniin ja nämä kana-tuorejuusto-pekoninyytit
lasketaan vuokaan bataattipedille.
Vuoka 225-asteiseen uuniin 30-40 minuutiksi, NAM!
Bataatin kaveriksi vuokaan on välillä kuutioitu perunoita, punajuuria ja sipulia.
Pari
viikkoa sitten Miehen työpaikalla alettiin varmistaa kanajauhelihaa.
Pyysin heti, että Mies toisi sitä kotiin, koska halusin kokeilla. Mies
toi. 7 pakettia. Joten minä kokeilin.
Tein heti ison kattilallisen kanajauhelihakeittoa.
Tuntuu
hassulta kirjoittaa reseptiä, koska kaikki varmaan tietää itsekin,
miten yksinkertaista jauhelihakeittoa tehdään. Mutta kirjoitanpa silti:
Laitoin muistaakseni puoleentoista litraan vettä kilon verran kuorittuja
ja kuutioituja perunoita porisemaan. Nakkasin sekaan pari
kasvisliemikuutiota. Samalla ruskistin kanajauhelihan pannulla ja
maustoin sen suolalla ja pippurilla. Kun perunat oli kiehuneet hetken
ajan, lisäsin 2 pussillista pakastekeittojuureksia ja taas jonkin ajan
päästä jauhelihat. Helppoa, nopeaa ja hyvää.
Tänään tein kanalasagnea.
Siihen
tarvitaan kaksi kastiketta. Ensimmäiseen ruskistin kanajauhelihan,
maustoin yrttisuolalla ja piri-pirillä. Sitten sekoitin joukkoon ehkä
neljä ruokalusikallista Kania Ajvar -kastiketta (munakoisoa sisältävä
paprikatahna), joka ei pakkausmerkinnästään huolimatta ole kovinkaan
tulista, ja vettä sen verran että koostumuksesta tuli hyvä, ei liikaa
lientä.
Toista kastiketta varten laitoin 7 dl maitoa mikroon
lämpenemään siksi aikaa kun sulatin kattilassa 4 ruokalusikallista
margariinia ja sekoitin joukkoon 4 ruokalusikallista vehnäjauhoja.
Sitten lisäsin lämpimän maidon kattilaan ja vatkasin, kunnes kastike oli
tasaista ja alkoi kiehua. Perään suolaa ja kuivattua basilikaa ja
oreganoa ja desin verran juustoraastetta, sekoitetaan kunnes juusto on
sulaa.
Sitten vuokaan ladotaan yksi kerros lasagnelevyjä,
kolmasosa kanakastikkeesta ja kolmasosa juustokastikkeesta. Toinen
kerros lasagnelevyjä, kanakastiketta ja juustokastiketta ja vielä kolmas
samassa järjestyksessä. Päälle juustoraastetta maun mukaan. Uuniin, 200
astetta ja 40 minuuttia.
Saa
antaa lisää vinkkejä! Kuten sanottu, kaikilla on omat
lempikanareseptinsä. Mikä on sinun? Ja muuten, multa on turha odottaa
mitään hienoja, lavastettuja taidekuvia ruuistani. Olen tyytyväinen, jos
ylipäätään muistan ottaa ruuasta kuvan ennen kuin se on syöty.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kiitos kun jaksat kommentoida! Kaikista kommenteista ilahdutaan!