-

maanantai 12. syyskuuta 2016

Kanaa!

Edit: teksti siirretty vanhasta blogista

Mies on ollut vuoden alusta lähtien töissä kanajalostamolla. Niille teistä, jotka ovat nähneet Kananlento (Chicken Run) -elokuvan, tiedoksi, että se firma on niinkuin se kone siinä leffassa. Toisesta päästä työnnetään sisään elävä kana ja toisesta päästä tulee ulos piirakka. Mies työskentelee lähempänä sitä päätä, mihin ne elävät kanat työnnetään. Tästä työpaikasta seuraa se, että Mies saa kanaa tosi halvalla. Siis lähes ilmaiseksi. Meillä on aina kilokaupalla kanaa jääkaapissa ja pakastimessa. Tai siis broileria.
Kana on hyvää. Kanasta saa tehtyä kaikenlaista hyvää ruokaa. Ongelma tulee vastaan siinä, jos kanaa valmistaa päivä toisensa jälkeen, viikko toisensa jälkeen samalla tavalla. Siksi olen ottanut tavaksi pyytää kaikilta tutuilta heidän lempikanareseptejään. Kaikilla on semmoinen, paitsi tietty kasvissyöjillä.
Tietty tulee kaikenlaista kokeiltua itsekin. Yksi meidän suosikeista on seuraavanlainen:
Kanaa bataattipedillä
Tämän idea on itse asiassa yhden tutun Facebookissa jakama, tosin olen itse muokannut sitä vähän. Eli kuoritaan yksi iso bataatti ja kuutioidaan se. Bataattikuutiot laitetaan uunivuokaan. Olen yleensä päälle roiskinut hiukan öljyä ja muutaman kierroksen yrtti-merisuolamyllystä. Sitten otetaan kanaa. Rinta- tai sisäfileet käy mainiosti, ollaan käytetty myös paistileikkeitä, eli reittä. Kanapalan päälle lusikoidaan kunnon klöntti tuorejuustoa, parasta on ollut yrttisemmoinen. Sitten koko komeus kääritään pekoniin ja nämä kana-tuorejuusto-pekoninyytit lasketaan vuokaan bataattipedille.
Vuoka 225-asteiseen uuniin 30-40 minuutiksi, NAM!
Bataatin kaveriksi vuokaan on välillä kuutioitu perunoita, punajuuria ja sipulia.

Pari viikkoa sitten Miehen työpaikalla alettiin varmistaa kanajauhelihaa. Pyysin heti, että Mies toisi sitä kotiin, koska halusin kokeilla. Mies toi. 7 pakettia. Joten minä kokeilin.
Tein heti ison kattilallisen kanajauhelihakeittoa.
Tuntuu hassulta kirjoittaa reseptiä, koska kaikki varmaan tietää itsekin, miten yksinkertaista jauhelihakeittoa tehdään. Mutta kirjoitanpa silti: Laitoin muistaakseni puoleentoista litraan vettä kilon verran kuorittuja ja kuutioituja perunoita porisemaan. Nakkasin sekaan pari kasvisliemikuutiota. Samalla ruskistin kanajauhelihan pannulla ja maustoin sen suolalla ja pippurilla. Kun perunat oli kiehuneet hetken ajan, lisäsin 2 pussillista pakastekeittojuureksia ja taas jonkin ajan päästä jauhelihat. Helppoa, nopeaa ja hyvää.
image.jpg

Tänään tein kanalasagnea.
Siihen tarvitaan kaksi kastiketta. Ensimmäiseen ruskistin kanajauhelihan, maustoin yrttisuolalla ja piri-pirillä. Sitten sekoitin joukkoon ehkä neljä ruokalusikallista Kania Ajvar -kastiketta (munakoisoa sisältävä paprikatahna), joka ei pakkausmerkinnästään huolimatta ole kovinkaan tulista, ja vettä sen verran että koostumuksesta tuli hyvä, ei liikaa lientä.
Toista kastiketta varten laitoin 7 dl maitoa mikroon lämpenemään siksi aikaa kun sulatin kattilassa 4 ruokalusikallista margariinia ja sekoitin joukkoon 4 ruokalusikallista vehnäjauhoja. Sitten lisäsin lämpimän maidon kattilaan ja vatkasin, kunnes kastike oli tasaista ja alkoi kiehua. Perään suolaa ja kuivattua basilikaa ja oreganoa ja desin verran juustoraastetta, sekoitetaan kunnes juusto on sulaa.
Sitten vuokaan ladotaan yksi kerros lasagnelevyjä, kolmasosa kanakastikkeesta ja kolmasosa juustokastikkeesta. Toinen kerros lasagnelevyjä, kanakastiketta ja juustokastiketta ja vielä kolmas samassa järjestyksessä. Päälle juustoraastetta maun mukaan. Uuniin, 200 astetta ja 40 minuuttia.
image.jpg

Saa antaa lisää vinkkejä! Kuten sanottu, kaikilla on omat lempikanareseptinsä. Mikä on sinun? Ja muuten, multa on turha odottaa mitään hienoja, lavastettuja taidekuvia ruuistani. Olen tyytyväinen, jos ylipäätään muistan ottaa ruuasta kuvan ennen kuin se on syöty.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kun jaksat kommentoida! Kaikista kommenteista ilahdutaan!