maanantai 9. syyskuuta 2013

Elämän järjestelyä

Edit: teksti siirretty vanhasta blogista

Mies: "Täällä!"
Minä: "Tuolla!"
Mies: "Siellä?"
Minä: "Täällä."
Mies: "Miksi?"

Yllä yksi esimerkki meidän aamuisista dialogeista, joilla ei ehkä voitettaisi Nobelin kirjallisuuspalkintoa, mutta väliäkö tuolla, asia tuli selväksi.

Mies aloittaa tänään koulun. Leipurin ammattitutkintoon valmistavan aikuiskoulutuksen. Meillä on ollut tässä aika hankala tilanne, kun on ollut isoja valintoja tehtävänä:
Vaihtoehto 1: Mies ei mene opiskelemaan, vaan palaa vanhaan työpaikkaansa tekemään jälkimarkkinointia, johon vanha pomo hänet oikein mielellään ottaisi, mutta joka tarkoittaisi käytännössä sitä, että Mies olisi kaikki illat ja viikonloput töissä, ja, jos kävisi niin ikävästi, että työt loppuisi, Mies olisi jälleen samassa pisteessä kuin nyt: Ei koulutusta, ei ammattia (työkokemusta kylläkin vaikka miltä aloilta), ei hajuakaan mitä tekisi seuraavaksi.
Vaihtoehto 2: Mies aloittaa opiskelun leipuriksi.

Näistä vaihtoehdoista numero 2 oli ehdottomasti houkuttelevampi ja Miehestä mielekkäämpi, mutta vaihtoehto 1 takaisi rahantulon, mitä ei kyllä voi sivuuttaa noin vain. Aloimme tutkia tukivaihtoehtoja vaihtoehdolle 2 ja löysimme seuraavat:
Vaihtoehto 1: Mies saa työkkäristä jotain aikuiskoulutustukea tai vastaavaa. Tämä vaatisi, että Miehen yritys lopetetaan. Kokonaan. Ei riitä, ettei yrityksestä ole tuloja. Se ei saa löytyä mistään rekistereistä tms., mikä tarkoittaisi yhtä kuin n. 2000 euron vetämistä vessasta alas, koska suunnilleen sen summan edestä meillä on valmiita tuotteita, joita on tässä myyty pikkuhiljaa.
Vaihtoehto 2: Mies saa Kelasta kuntoutustukea, koska hän on joutunut lopettamaan aikaisemman ammattinsa (varastomies) harjoittamisen terveysongelmien vuoksi. Kuulostaa hyvältä, mutta ennen kuin Kela myöntää tuen, tarvitaan alle vuoden vanha B-lääkärintodistus. Miehellä on B-todistus vuodelta 2011, ei kelpaa (koska onhan selvää, että synnynnäinen niskanikaman epämuodostuma muuttaa muotoaan kahden vuoden aikana rajusti), ja seuraava vapaa lääkäriaika julkisella puolella on 31.10. Yksityiseen ei ole varaa.

Huoh. Kyllä elämä osaa olla hankalaa.
No, Mies nyt sitten aloittaa sen opiskelun tänään, mutta opiskelun rahoitus on vielä hieman hakusessa. Tällä viikolla on paljon asioita hoidettavana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kun jaksat kommentoida! Kaikista kommenteista ilahdutaan!